Kostpolitik

Vi følger fødevarestyrelsens anbefalinger for kostpolitik i det omfang, som vi har indflydelse på.

 

Vores overordnede mål er:

  • Gennem sund kost at give børnene mulighed for at udvikles optimalt – motorisk, mentalt og socialt.
  • Skabe glade aktive børn, som trives.
  • Modvirke fejlernæring, overvægtsproblemer og spiseforstyrrelser.

 

Fødevarestyrelsens anbefalinger

De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet.

 

Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstils-sygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes, kræft og forebygger, at du tager på i vægt.

 

Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden.

 

Kostrådene

  • Det anbefales at spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider i løbet af en dag.
  • Undgå usunde mellemmåltider.
  • Husk frisk luft og masser af motion!

Ikke slankeråd
Kostrådene er ikke slankeråd, men råd om, hvad der skal til for at leve et sundt liv. Ønsker du at tabe dig – så gør kostrådene til din livsstil, men spis mindre portioner, og bevæg dig mere end 30 minutter om dagen. Så opnår du et sundt vægttab, som det vil være nemmere at holde, og du får nogle sunde mad- og motionsvaner.

 

Sådan gør vi i Gurreparkens Børnehus

Det er vores overbevisning, at vi kommer længst, i forhold til at fremme børnenes sundhed og trivsel, hvis arbejdet sker i et tæt samarbejde med forældrene.

 

Dagens rytme i Børnehuset med hensyn til kosten:

Morgenmad kl. 6 – 8 tilbyder vi :

  • Havregryn og corn-flakes med mælk.Havregrød. Rugbrød, knækbrød ost og frugt.
  • Lejlighedsvis supplerer vi med risengrød, boller,mysli, øllebrød o.a 

Formiddag ( ca. kl. 9 – 10 ) :

  • Der kan spises en mellemmad ( en mad / bolle eller frugt fra madkassen)
    Der kan altid drikkes vand i løbet af dagen.

Frokost kl.11- 12 :

  • Madpakken som medbringes hjemmefra, bør være indbydende, varierende og mættende. Den må ikke indeholde slik, og bør heller ikke indeholde stærkt sukkerholdige produkter som mælkesnitte, kage, danoneyoghurt o.lign., som tager appetitten fra det øvrige sunde indhold i madpakken. Vælger man som forældre alligevel at give det med i madpakken, får børnene lov at spise det de har lyst til i madpakken, med risiko for dårlig trivsel.
  • Der serveres vand til frokost.

Eftermiddagsmad / frugt kl. 14.15 – 14.45 :

  • Der bliver hver dag tilberedt fade med frugt / grønt, skåret i passende stykker.

Sen eftermiddagsmad:

  • Børnene anbefales at tage en restemad fra madkassen, eller får et stk. rugbrød / eller knækbrød hvis de ikke har mere tilbage, og er sultne ved 16-tiden.

Drikke

Der serveres vand til frokost. Ernæringsrådgiverne har anbefalet vand frem for mælk for ikke at tage appetitten fra maden. Børnene bør max. få ½ liter mælk/mælkeprodukter om dagen, som nemt dækkes ind via morgenmåltidet samt hjemme eftermiddag og aften.

 

Børnene skal heller ikke have drikkevarer med i form af juice, saft, eller cacaomælk pga. det høje sukkerindhold. Til daglig skal man heller ikke give børnene en drikkedunk med, idet det er svært at håndhæve hygiejnen med drikkedunke i køleskabet og lignende – og de små bliver fristet til selv at smage, og de større deler gavmildt med sidemanden af flasken.

 

I forbindelse med længere ture med turrygsæk og turmadpakke kan vi dog godt bede om at børnene selv har en drikkedunk med til vand – men det vil stå særskilt i indbydelsen til turen.

 

Det er altid muligt at få vand at drikke i løbet af dagen.

 

Fødselsdage / afslutningsfester i Børnehuset

Forældrene vælger om barnets fødselsdag skal fejres i børnehusets åbningstid med lidt at dele ud hjemmefra eller om børnehuset skal stå for traktementet i form af f.eks frugt og knækbrød. Når barnets fødselsdag fejres skal det foregå uden stærkt sukkerholddige varer. Til fødselsdage vælger forældrene selv, hvad de serverer af mad, frugt, boller o.lign.

 

Vi snakker gerne med forældrene og rådgiver og inspirerer til hvordan en sund fest kan holdes med brød, frugt, grønt og tørret frugt o.lign.

 

Hvis jeres barn bliver meget skuffet over ikke at kunne holde ”gammeldags”fødselsdag med slik og kage, kan I alternativt invitere til privat fødselsdag i week-enden eller udenfor børnehusets åbningstid.

 

Når børnehuset står sammen med forældrene for at holde et større arrangement, som f.eks. afslutning for skolegruppen, kan kostpolitikken til sådanne arrangementer fraviges, idet den foregår udenfor børnehusets almindelige åbningstid.

 

Jul / fastelavn/ fester

Til juleafslutning får børnene en lille godtepose med tørret frugt, en clementin o.lign.

Til fastelavn er der lidt sunde godter i fastelavnstønden.

Jule-åbent-hus holdes med æbleskiver.

Til sommerfesten er der kagebod.

Festerne med forældre / bedsteforældre, giver mulighed for at fravælge æbleskiver og kage til sit barn, hvis man ønsker helt at afholde barnet fra sukker.

 

Økologi

Størsteparten af børnenes føde kommer fra forældrene selv i form af madpakker.. Her vil det selvfølgelig være fint, hvis forældrene vægter at købe økologisk ind, men det har vi jo ingen indflydelse på. Vores egne indkøb er heller ikke gennemført økologiske. Vi forsøger når det er muligt at indkøbe gode basisvarer til bagning og morgenmåltidet.

Frugtmåltidet består nu af økologisk frugt og grønt fra ”Årstiderne”

 

Specielle hensyn

Vi har mange børn der kræver specielle hensyn i forhold til kosten grundet allergi, intolerance, småtspisende o.lign. I samarbejde med forældrene finder vi en form, hvor vi kan vise størst muligt hensyn. Familier med andre kulturelle kostvaner respekteres selvfølgelig også.

 

Maddage / kosttemaer

I løbet af året vil der være maddage med børnenene. Her er der mulighed for at snakke med børnene om kostens betydning for sundhed og trivsel, samt praktisk deltage i indkøb og tilberedning af maden.

Der er også motionstemaer i løbet af året, hvor man naturligt kommer ind på snakke om kostens betydning.

Den vigtigste læring om kost og bevægelse, finder dog sted i hverdagen i alle de spontant opståede og planlagte sammenhænge, hvor det er relevant at tage snakkene op med børnene.

 

Yderligere information

For yderligere information og inspiration til den gode madpakke / en sund kostpolitik i hjemmet, kan det anbefales at gå ind på fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk

Ved fælles hjælp kan vi forhåbentlig bidrage til at give børnene en sundere opvækst.